5 Ocak 2011

KİM GERÇEKTEN TİKSİNÇ?



Mizahçı ve çizer Bahadır Baruter, iskambil kağıtlarını resimledi ve olay oldu. Baruter bu yüzden bir süredir tehditler alıyor. Çünkü kağıtların ismini Ottoman Bugs yani Osmanlı Böcekleri koydu. Kartların üstünde Osmanlı sultanları var, böcek vücutları üstünde, kanlı gözleri, korkutucu ifadeleriyle Osmanlı simgeleri.


Baruter'in bu kartları kadar aldığı tepkiler üstüne Radikal'de Burcu Aktaş ile yaptığı röportajda söylediği birkaç cümle benim özellikle ilgimi çekti. Ataerkilliğin hüküm sürdüğü, kadınlara ve eşçinselliğe alttan alta ayrımcılığın sergilendiği, muhalefetin sadece mevcut iktidara muhalefet gibi anlaşıldığı mizah dünyasında böyle cümleler de çıkması umut verici.


Baruter, şöyle diyor röportajda;


"Çevremiz kâbus gibi bir taassup ve düşmanlıkla sarılı. Böcekler canlılık zincirinin en faydalı ve hayati öğeleri. Ölçü tiksinçlikse hiçbir böcek türünün kurbanlarının kadınlarına tecavüz etmediği ve çocuklarını diri diri gömmediği ve düşmanlarına zevk için işkence etmediği bir dünyada insanoğlu tüm bunları büyük bir vicdan rahatlığıyla yapabilen bir varlık olarak çok daha tiksinçtir diye düşünüyorum. Savaşlarda birbirimize yaptıklarımızı hatırlayalım, en zehirli böcekten çok daha ölümcül değil mi bizim bombalarımızın zehiri. Yaratılan her mahlûkun faydalı olduğuna inanmış dinsel görüşler bile benim savımı destekler gibi. Hiçbir kutsal kitapta böceklerin faydasızlığıyla ilgili bir tek ifade bulamazsınız. Bence insanoğlunun böceklere olan düşmanlığının kökeninde bir gün öldüğünde onlar tarafından yenilecek olduğunun bilgisi ve korkusu yatıyor. Bir de böceklerin mi daha çok insan, insanların mı daha çok böcek öldürdüğünü düşünecek olursak, kimin daha bencil bir vahşet taşıdığı ortaya çıkar. İnsanoğlunun mu tarihi daha karanlıktır yoksa böceklerinki mi sizce?"




1 yorum:

Adsız dedi ki...

Nice one plz also join this site
http://picspox.blogspot.com/