3 Ağustos 2010

KAYAPO YERLİLERİ GELECEKLERİ İÇİN DİRENİYOR


HES'lere karşı direniş küreselleşiyor. Amazon ormanlarının Brezilya topraklarında bulunan bölümündeki, Mato Grosso eyaletinde yaklaşık 300 yerli bir hidroelektrik santralını (HES) işgal ederek, santralın yapım çalışmalarını durdurdu. Yerlilerin, tesiste çalışan 100 işçinin tesisi terk etmesine izin vermedikleri, ancak herhangi bir şiddet olayının ya da yaralanmanın da yaşanmadığı bildiriliyor.
Aripuana nehri üzerine kurulu olan hidroelektrik santralini işgal eden Kayapo yerlileri, yaşam alanlarında geri döndürülemez tahribatlara neden olacağını söyledikleri tesiste işgali sona erdirmek için şirket yetkilileri ve hükümetle görüşme talep ettiler. Yerlilerin büyük tepkilerine karşın yapımına başlanan santralın 2011 Ocak ayında faaliyete geçmesi bekleniyor. İşgale ilişkin basına açıklama yapan yerli liderlerinden Aledeci Arara, “Bu tesis bizim yaşam alanımızdan sadece 30 km kadar ileride inşa ediliyor ve topluluğumuzun kültürel ve toplumsal yaşamı üzerinde ağır tahribata neden olacak, öte yandan tesis çevre açısından zaten bir felakete yol açacak nitelikte” diyor.
Amazonlar’da hidroelektrik santrallarının yapılmasına iznin çıktığı Mayıs ayında yerli toplulukları “3 bin savaşçıyla santrallara karşı savaşmaya hazırız” açıklamasında bulunmuşlardı.
Brezilya hükümeti, Nisan ayının ikinci haftasında dokuz şirketten oluşan ‘Norte Energia’ adlı bir konsorsiyuma Amazonlar’da hidroelektrik santralı kurma izni vermişti. Xingu Nehri üzerinde yapımı planlanan santralın, binlerce yerliyi topraklarından etmesi olası. Projenin düzenlemesi, Brezilya devletine ait ‘Companhia Hidro Eletrica do Sao Francisco’ şirketi tarafından yapılıyor.Kararın alındığı gün başkent Brasilia’da bulunan Brezilya Elektrik Düzenleme Ajansı önünde 500 kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlenmişti. Bir basın açıklaması gerçekleştiren Brezilya Greenpeace ise “Lula hükümeti, bu projede ısrar ederek kendi mirasını yiyor” açıklamasında bulunmuştu.
Kayapo yerlileri, yüzyıllardır, Amazon Havzası’nın güneyinde, Xingu nehri boyunda ve Brezilya’nın Mato Grosso ve Pará bölgelerinde yaşıyorlar. Kayapolar Güney Amerika’nın en çevreci ve örgütlü yerli topluluklarından biri olarak biliniyor.

Hiç yorum yok: