11 Kasım 2008

AFRİKA ANA'YI KAYBETTİK: IN THE MEMORY OF MİRİAM MAKEBA



Şarkılarla, müzikle ve faşizm karşıtı mücadeleyle geçen onurlu bir yaşam 10 Kasım'da sona erdi. Afrika'nın Anası lakaplı Miriam Makeba hayatını kaybetti.

Afrika Ana 1932 yılında Johannesburg’da doğmuştu. Afrika geleneksel ezgilerini ve cazı yoğurarak yarattığı müziğini sadece müzik olarak değil, her türlü ayrımcılığın ve hiçe saymanın karşısında en büyük silah olarak gördü hep ve kullandı. Gençliğinde, düğünlerde ve törenlerde şarkı söylemesi için sürekli davet alan Makeba’nın ünü kısa sürede yayılmıştı. 1956 yılında en ünlü şarkısı “Pata Pata”yı yazan ve yayınlayan ünlü şarkıcı, 1966 yılında “An Evening with Harry Belafonte and Miriam Makeba” albümü ile Grammy ödülü alan ilk Afrikalı sanatçı olmuşru.

Apartheid rejimine karşı bir belgeselde rol aldıktan sonra devrimci ve tehlikeli görüldüğü için ülkesindeki faşist iktidar tarafından istenmeyen Afrika Ana, 1960 yılında annesinin cenazesi için ülkeye dönmek istediğinde pasaportunun iptal edildiğini öğrenmişti. 1963 yılında Apartheid rejimine karşı girişimlerde bulunduğunda vatandaşlıktan çıkarılıyordu Makabe. 9 ülkenin pasaportu verilen, 10 ülkenin fahri vatandaşı olan Afrika Ana, ülkesine 30 yıl sonra döndü ancak. “Pata Pata” şarkısı, yazıldıktan yıllar sonra 1967’de ABD’de yeniden seslendirildi ve dünyada büyük ilgi gördü. Amerikan halkının, Afrika Ana’ya gösterdiği ilgi, sanatçının 1968 yılında radikal siyahi eylemci Stokely Carmichael ile evlenmesi üzerine tersine döndü bir anda. Afrika Ana’nın ülkedeki konserleri ve albüm anlaşmaları kısa sürede iptal edildi.

Afrika’ya dönen ve Gine’de yaşamaya başlayan Afrika Ana, müzik çalışmalarını , konser turlarını ve faşizm ile mücadelesini hiç ara vermeden sürdürdü. Bir çok ödüle layık görüldü. Gine hükümeti, sanatçıdan BM genel kurulu’na temsilci olarak katılmasını istedi. Genel kurula iki kez seslenen Afrika Ana, apartheid rejimine karşı görüşlerini dile getirdi. Afrika Ana’nın barış için atan kalbi mafya tarafından tehdit edilen bir gazeteci için verdiği konserin ardından gelen kalp krizi ile 10 Kasım 2008'de ne yazık ki durdu.






Hiç yorum yok: