9 Nisan 2009

KONFERANS BİSİKLET: HERKESE LAZIM, EN ÇOK DA TATİL YÖRELERİNE VE ADALAR’A LAZIM






Havalar ısınıyor. Bahar artık yavaş yavaş kendini gösteriyor. Artık giymekten sıkıldığımız montlarımızı, paltolarımızı bir an once kışlık dolaplarına kaldırmak istiyor çoğumuz.
Bahar gelince bir diğer sevinç, kışın çokça kullanamadığımız bisikletlerle sokağa çıkabilme heyecanı. Tabii özellikle herşeyin, sokakların, otomobiller için düşünüldüğü İstanbul gibi bir şehirde bisiklete binecek yer bulmak zor olsa da, herşeye rağmen sahil yolları ve de Adalar her zaman için iyi bir seçenekler olarak önümüzdeler, değerlendirmeyi ve değerini bilirsek.

Geçenlerde Slow Cities-Yavaş Şehirler( http://www.slowmovement.com/slow_cities.php )ile ilgili internet sitelerini incelerken, karşıma Conference Bike (Konferans Bisiklet) diye birşey çıktı. Bir yanıyla çok pratik, bir yanıyla çılgın, bir yanıyla çok eğlenceli görünen bir icat. 7 kişi aynı anda bisiklete atlıyor, güle oynaya yolculuk edebiliyor. Yüzleri birbirine dönük bir şekilde. Hem pratik hem çok keyifli.

Bu ilginç bisikletin yaratıcısı ise Eric Staller. http://www.ericstaller.com/about

Büyük şehirlerde şu anki haliyle şehirlerin, biraz zor olur bu bisikleti kullanmak ama Güney’de, Ege’de, Karadeniz’de, birçok yerde kullanılabilir. Çok değişik tasarımları yapılabilir. Ve Adalar tabii. Adalar’I çok severim ama her gittiğimde at arabalarında sürülen atların hali hep içimi acıtır. Nasıl bir çözüm üretilir de motorlu taşıtların yasak olduğu Adalar’da ulaşım hayvanların sömürülmediği, güneş altında saatlerce köle gibi çalıştırılmadığı bir şekilde yapılabilir diye düşünürüm. Bu bisikletler pekala bir çözüm olabilir. En azından faytonların sayısı azaltılabilir. Biraz ütopik kaçabilir tabii düşündüklerim ama herşey de bir hayalle başlar ve değişir en sonunda.

Bisikletle ilgili kısa bir videoyu bu linkten izleyebilirsiniz.
http://www.conferencebike.com/cobiclip.mov

Hiç yorum yok: