6 Nisan 2009

PİPPA BACCA’NIN YÜRÜDÜĞÜ YOLLARDA SESSİZ BİR YÜRÜYÜŞ




Barış için çıktığı yolda, Gebze'de vahşice öldürülmüştü Pippa Bacca. Savaşlarda ölenlere dikkat çekmek amacıyla üzerindeki gelinlikle otostop çekerek Milano’dan Tel Aviv’e bir yolculuk yapmayı planlayan sanatçı Pippa Bacca’nın cansız bedeni 12 Nisan 2008’de bulunmuştu.


Balkanları sorunsuzca geçtikten sonra yolculuğu Gebze yakınlarında vahşi biçimde son bulmuştu Pippa Bacca’nın, Bacca kuşkusuz erkek şiddetini, erkek tahakkümünün, cinsiyet ayrımcılığının ülkeler ötesi bir kavram olduğunu biliyordu, ama bilemezdi ki bunların en sert yaşandığı topraklara gelmişti. Namus cinayetlerinin olduğu, sokakların tacizlerle tecavüzlerle sürekli kirlendiği, bir saatten sonra kadınların sokaklarda rahatça dolaşamadığı, lümpenliğin, maçoluğun, kabadayılığın, resmi ideoloji olduğu bir ülkeye gelmişti.

Bu toprakların yaşadıkları en büyük utançlardan biri Bacca’nın ölümü. Ne yapsak hiçbirimizin üstünden çıkmayacak bir lekedir. Hepimiz suç ortağıyız bu topraklarda yaşayanlar. Onu öldüren katilleri, onların toplumdaki uzantılarına, türevlerine sokakları terk ettiğimiz için, onlara yenik düştüğümüz için.


Tam 1 yıl olacak 12 Nisan'da. Ve Bacca, bir yürüyüşle anılacak. Düş Yola adlı grup sessiz bir yürüyüş eylemi gerçekleştirecek. (siteleri http://www.dusyola.org/ yakında açılacak) Düş Yola grubunun kurucusu Ali Furkan Oğuz. 2007’nin Kasım ayında Facebook’ta bir grup olarak kurulmuş. Fakat grubun asıl ismi daha uzun ‘Sırt çantamı alıp yollara düşmek istiyorum’. Geçen sürede 7 bini aşkın üyeye ve 30’u aşkın bölge ve şehir sorumlusuna ulaşmış. Şimdiye dek doğa yürüyüşlerinden farklı şehirlerdeki buluşmalara kadar 30’u aşkın etkinlik gerçekleştirmişler.

11 Nisan 2009 Cumartesi sabahı 09.00’da Kadıköy İskelesi’nden başlayarak Kartal’a kadar Pippa için, barış için yürünecek. Aynı gün 16.00’da Kartal Tren İstasyonu’nda buluştuktan sonra, banliyö treniyle Gebze’ye, oradan da Ballıkayalar’a hareket edileecek, gece Ballıkayalar’da kamp yapılarak geçirilecek. Pippa’nın cansız bedeninin bulunduğu tarih olan 12 Nisan’da Gebze Ballıkayalar’da olayın olduğu yerde olunacak. Grup, gelenlerden Bacca gibi beyaz giyinmesini rica ediyor.

Hiç yorum yok: