1 Ocak 2009

DİNAMO’NUN GENÇLERİ, BİR ELİNDE ŞİŞE, SAATLERCE NEŞE! DİNAMO’NUN GENÇLERİ BİRÇOK MENEKŞE



Bugünlerde elimde futbol dünyasıyla siyasetin ilişkisini sorgulayan bir kitap var. İletişim Yayınları’ndan çıkan, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz değerli aydın Mehmet Ali Gökaçtı’nın “Bizim için Oyna” kitabı. Kitap, Türkiye’de futbola yapılan siyasi müdahaleleri, Türkiye’de futbol üzerinden oynanan siyasi oyunları anlatıyor detaylı olarak. Tek Parti döneminden, DP iktidarına, 12 Eylül döneminde Özal’lı ANAP yılları ve AKP iktidarına kadar.

İşte tam da bu kitabı okuduğum bu günlerde Dinamo Mesken ile ilgili bir haber duydum. Böyle bir kulubün varlığından haberdar değildim. Dinamo Mesken kim mi? Dinamo Mesken, isminden dolayı kapatılmış ilk futbol kulü­bü Türkiye’de.

70’li yıllar. Hikâye, o yılların fırtına gibi esen Sovyetler Birliği takımı Dina­mo Kiev'in Bursaspor'la yaptığı maçlarla başlamış. Hayatı pay­laşarak yaşamayı şiar edinen muhit insanları için maçlar dö­nüm noktası olmuş. 1971'de memleket meselelerinin çözüm­lenmeye çalışıldığı mahalle kıraathanesinde büyük ağabeyler toplanırmış. Bu ağabeyler politik propaganda yerine spor yaparak, sporla halka ulaşarak Bursa'ya açılma, seslerini duyurma kararını almışlar. Kulübün adı kâğıt üzerinde Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü olarak tesicllenmiş ama taraftarlarının gönlündeki adıyla hep Dinamo Mes­kenmiş. Kulüpte siyasi faaliyet yapılmasına yönetim kurulu hiçbir zaman izin vermemiş ancak oyuncular tarafında serde solculuk varmış bir kere. Solculuklarından gelen dayanış­ma kültürüyle beklenmedik sonuçlar almaya başlamışlar. İlgi çekmişler, bu da birilerini canını sıkmış tabii ki. Deplasmanlara gitmek için esnaftan her zamanki ruti­ne uygun şekilde para toplamaya çıkmışlarken güya haraç topladıkları yönünde ihbar edilmişler. Bu da kapatılmaya gerekçe olmuş. Bursa’nın diğer birçok ilçesinde onlardan nedfet edenler çokmuş. Hatta 1976'da Kemalpaşaspor'la yapılan bir maçta "Moskova Dışarı" sloganlarıyla ıslıklanmışlar.

İşte bu kulup, 12 Eylül darbesinde milli değerlere saldırdığı gerekçesiyle kapatılan Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü tekrar açıldı. Darbe döneminde 'Dinamo Mesken' adıyla anılan kulüp artık Meskenspor olarak sahalara çıkacak. 1971 yılında kurulan ve taraftarlarınca ‘Dinamo Mesken’ olarak adlandırıldığı için 12 Eylül askeri darbesinin ardından, ‘Milli değerlere açıktan saldırı’ gerekçesiyle kapatılan Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü’nün o dönemde yargılanan futbolcuları, kulüplerini yeniden hayata döndürüyor. Eski günleri unutamayan ‘Dinamo Mesken’ sevenler, yine aynı olumsuzluklarla karşılaşmamak içinde kulübün adını Meskenspor olarak tescil ettirdi. Meskenspor’a gönül verenler arasında sanatçı Erkan Can da bulunuyor. Erkan Can, bir dönem takımın amigosuymuş da. Şöyle bağırtırmış tribünleri; “DİNAMO’NUN GENÇLERİ, BİR ELİNDE ŞİŞE, SAATLERCE NEŞE! DİNAMO’NUN GENÇLERİ BİRÇOK MENEKŞE”.
Bakalım yine bu seslerle inleyecek mi tribünler, yine birilerinin dikkatini ve ilgisini çekecek mi bakalım mücadeleleri, birilerini yine rahatsız edecek mi? Bizim gönlümüz her zaman onlardan yana ama. O halde: FORZA DİNAMO MESKEN.

Hiç yorum yok: