17 Eylül 2008

Sevgili Hrant, İyi Ki Doğdun




İyi ki vardı, iyi ki gördü bu dünya onu, iyi ki o bu toprakların çocuğuydu. Kanın, zulmün, savaşın topraklarına ait hissetti iyi ki kendini, iyi ki bir Türkiyeli idi o. 15 Eylül 1954'te Malatya'da doğan o çocuk bu ülkenin gördüğü en güzel insanlardan biri oldu. Ve bu ülkede güzel insanların kaderini yaşadı o da, ezildi, şiddet gördü, aşağılandı, saldırıldı ve gün geldi haince öldürüldü bir zavallı tarafından.

"Hadi be, gelin birlikte kaldıralım şu adamı o kaldırımdan, sonsuza kadar. Nasıl birazcık kalkıp geldiyse Hrazdan Stadı’na göbek atmaya, coşmaya, gelin, öyle bir şeyler yapalım ki, hiç yatmamak üzere kalksın o kaldırımdan. Bırakmayalım orada kanamaya devam etsin. O orada yattıkça ve kanadıkça acıyor, acıtıyor... Gelin, bırakalım, geçsin sınır kapısından, bir o yana bir bu yana. Kedi-köpek koştursun sınırda, hayalindeki gibi. Hadi be, Ermenisiyle, Türküyle... Hadi, tutun babamın bi ucundan. Uzatın elinizi. Merak etmeyin, zaten o nazlanmaz, hele sizi hiç kırmaz, bir dediğinizi iki etmez, hemen kalkar, sizinle birlikte sınır kapısında gidip göbek atmaya. Yeter ki bir el verin.”

Delal Dink, birkaç gün önce Agos gazetesinde yazdığı yazıyı bu cümlelerle bitirdi. Bugün de Ece Temelkuran Milliyet'teki köşesinde bu yazıyı daha geniş okur kitlesine aktardı. Sahiden ne sevinirdi o kimbilir,ufak da olsa iki ülke arasında böyle bir gelişme olmasına,en azından küçük çaplı bir diyalog.

Evet, 15 Eylül Hrant'ımızın doğumgünüydü. İyi ki doğdun Hrant. İyi gazeteci, iyi düşünür, iyi insan, iyi ki doğdun. Halen bizimlesin, yaşıyorsun ve yaşayacaksın. Her 15 Eylül doğumgününü kutlayacağız, hunharca katledildiğin 19 Ocak günleri de tekrar doğuşunu kutlayacağız (evet ölümünü değil tekrar tekrar doğuşunu)

Varsın anlamasınlar niye "Hepimiz Hrant'ız"dememizi, hain desinler, ağızlarına ne gelirse söylesinler varsın. Varsın geçen 19 Ocak'ta olduğu gibi, Hrant için yürüyenlere karşı CHP binalarından Türk bayrakları sallanarak kalabalığa laflar atılsın. Çevreden kurt işaretleri yapılsın. Kendi zavallılıkları onların bu. Kendi milliyetçiliklerinde, şovenistliklerinde, orta sınıf korkularında boğulsun onlar varsın, biz inadına Halkların Kardeşliğini haykıracağız, onlara kafaların dışındaki ve içindeki beyaz berelere inat.

İYİ Kİ DOĞDUN SEVGİLİ HRANT DİNK.

Hiç yorum yok: