28 Eylül 2008

Türkiye'nin İnternet Utancı


ntvmsnc.com'un araştırmasına göre, Türkiye’de Kasım 2007’den beri 1112 internet sitesine erişim engellendi. Bunların arasında Mayıs ayından beri kapalı olan YouTube ve daha önce erişimi engellenen geoticies.com, wordpress.com, ekşisözlük gibi popüler siteler de yer aldı. 2007’nin Kasım ayından itibaren 861’i re’sen (kendiliğinden), 251’i yargı kararıyla bin 112 internet sitesinin erişimi engellenmiş. Mayıs’tan beri erişilemeyen YouTube dışında son olarak Adnan Oktar’ın şikayeti üzerine ünlü evrimci Richard Dawkins’in ve Eğitim-Sen’in siteleri de kapatıldı, Turan Dursun sitesine erişim ise engelli hale geldi.
Evet çocukların cinsel istismarını içeren, daha da genel olarak her türlü cinsel istismarı içeren, direkt şiddet çağrıları içeren, toplumun çeşitli kesimlerine nefreti körükleyen siteler yaptırıma uğramalı, kapatmaya kadar gitmeli bu. Düşünce özgürlüğü ise bir başka konu, internet özgür bir ortam, burda fikirler özgürce ifade edilebilmeli. Türkiye'de internet, düşünce özgürlüğüne baskın uygulamanın çok etkin bir aracı haline geldi ne yazık ki.

Eğitim-Sen'in de sitesi kapatıldı

Son günlerde en çok tartışılan konulardan biri ünlü evrimci yazar Prof. Richard Dawkins’in ve Eğitim-Sen’in sitelerinin Adnan Oktar’ın şikayeti üzerine kapatılması. Oktar, Dawkins’in sitesinin hazırlayıcısından 8 bin YTL manevi tazminat istemişti. Eğitim-Sen’in sitesinin kapatılma gerekçesi olarak ise Şubat 2007’de sitede Oktar’ın ‘Yaratılış Atlası’ ile ilgili yer alan basın açıklaması gösterilmişti. İnternetin en popüler sitelerinden Ekşi Sözlük de, Adnan Oktar’ın, şahsıyla ilgili bazı ifadelere dair, kişilik haklarına saldırdığı iddiasıyla başvurması üzerine, 2007 yılında kapatılmıştı. Ekşi Sözlük, ilgili başlıkları siteden kaldırsa da bu, sitenin kapatılmasına engel olmamıştı. Adnan Oktar, 2005 yılında yine Ekşi Sözlük’te kendisiyle ilgili yer alan dört başlık sebebiyle Ekşi Sözlük’ün kapatılması için dava açmıştı. Ekşi Sözlük bu maddelerle ilgili davayı kazanmıştı. Adnan Oktar’ın başvurusu üzerine kapatılan bir diğer site ise kişisel blog yayınlama sistemi olan Wordpress.com.Bunların dışında Türkiye’de daha önce de birçok popüler sitenin kapatılması tartışma yaratmıştı. Yahoo’nun hizmeti olan Geocities.com, video paylaşım sitesi Dailymotion.com, Google’ın hizmetlerinden Groups.google.com, dizi ve filmlerin Divx formatındaki altyazılarının paylaşıldığı Divxplanet.com bunlardan bazıları. Türkiye'de internetin üstünde bir Adnan Oktar bulutu dolaşıyor adeta bu günlerde, göğünü karartıyor sanal evrenin.

Aç, kapa, aç, kapa

Uzun süredir erişimi engellenen Youtube sorunu da daha uzun bir süre çözüme kavuşmayacak gibi gözüküyor. Youtube açılsa bile tekrar kapanacak, hukuksal işleyişe göre Türkiye'deki. Bir kısır döngü sürüp gidecek Atatürk ile ilgili videolar veya en ufak eleştirel, yanlış anlaşılmaya açık videolar bu ortamda oldukça. Diğer yandan Youtube da konuyu çok önemsemiyor, sitenin tekrar erişime açılması için çok bir şey yaptıkları söylenemez. Belli ki onlar da Türkiye'de sistemin işleyişini anlamışlar ve bir kısır döngü için çok da emek vermek istemiyorlar. Youtube konusunun ve gelecekteki yaşanması olası benzer sorunların çözümü ise topyekün bir zihniyet değişikliğinde yatıyor. Vatandaşından korkan, vatandaşına karşı devleti koruyan sistemde yasaklar hep devam edecektir, bu yasakların bekçileri medya, hukuk, siyaset..vb çevrelerinin toplum üstünde egemenliği de.

Utancımıza ortak olan ülkeler

İnternet yasakları dünyanın farklı bölgelerinde de uygulanıyor. Örneğin bazı ülkelerde zararlı görülen video kaldırılana kadar YouTube ve benzeri video paylaşım sitelerine erişim yasağı uygulandığı görülüyor. Bazı ülkelerde ise zararlı görülen videolar konusunda otomatik engelleme uygulaması var. Video kaldırılana kadar yasak koyan ülkeler: Brezilya, Fas, Tayland, Pakistan. Otomatik engelleme uygulaması koyan ülkeler ise Çin, İran, Ermenistan, Tunus, Endonezya, Suriye, Suudi Arabistan. Demokrasileri sorunlu bu ülkeler arasında Türkiye'yi de görüyoruz ne yazık ki ve daha uzun göreceğimiz kesin.

Hiç yorum yok: