25 Eylül 2008

Victor Jara'nın Kırılan Elleri


Bugünlerde en çok dinlediğim albüm Calexico'nun yeni albümü "Carried To Dust". "Black Light", "Feast of Wire" ve "Garden Ruin" gibi üst düzey albümlerden sonra yine onlardan beklenen kalitede bir albüm olmuş. İlk single "Two Silver Trees"in klibini aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz


Albüm "Victor Jara's Hands" şarkısıyla açılıyor. Victor Jara'nın elleri. Jara'nın kesilen elleri şarkılarını söylemesin diye. Gelin biraz anımsayalım Jara'nın hayat öyküsünü.

Victor Jara Santiago'da Lonquén diye küçük bir yerde doğar. Babası Manuel bir kahyadır. Ev içi şiddetin yaşandığı ailesinde babası evi terk ettikten sonra annesi Amanda ailenin bakımıyla tek başına ilgilenir. Annesi Jara'nın müzik hayatına adım atmasını sağlamıştır, ona folk müziğinin özünü öğretmiştir. Annesinin ölümünden sonra ilahiyat okuyan Jara, dine olan inancını kaybettikten sonra işsiz olarak Lonquén 'e döner. Universidad de Chile 'de tiyatro okuluna başlar. Bu ve takip eden yıllarda Victor Jara çok sayıda tiyatro yapımında yer alır.
Jara'nın bu zaman diliminde politikaya ilgisi de başlar. 1966 yılında ilk albümü çıkar. Takip eden yıllarda tiyatroda yönetmen olarak çalışır, ancak şarkılarına ve politik işlerine gitgide daha fazla zaman adar. 1970 yılında tiyatroyu terk eder ve tamamen müziğe yoğunlaşır. Jara'nın şarkıları emekçi insanların yaşamları üstünedir hep. Zaman içinde Victor Jara Güney Amerika'da "Nueva Canción" akımının en önemli temsilcilerinden biri olur. Bu Güney Amerika'da birçok sanatçı ve aydının katıldığı devrimci bir harekettir. Victor Jara'nın politik fikirleri, parçalarında önemli bir yer tutar.

Victor Jara, diğer şarkıcılarla birlikte Salvador Allende ve sol partilerin birleştiği bir hareket olan Unidad Popular yararına da birçok konser verir. 11 Eylül 1973'de Augusto Pinochet'nin gerçekleştirdiği darbe sırasında, Victor Jara Teknik Üniversite 'deki işi başında tutuklanır ve birçok yoldaşı gibi Estadio Chile'de (Şili stadyumu) işkence görür. Bir daha gitar çalamaması için elleri kırılır. Hatta bu korkunç işkenceler sırasında bile Jara, Unidad Popular 'ın şarkısını söylemeye çalışır. Sonra da elleri ve dili kesilir. Jara, bir makinalı tüfekle öldürülür ve cesedi Santiago Mezarlığı yakınında bulunur.

Ona işkence edenler, ellerini kesenler tarihin tozlu sayfalarındalar artık. Jara'nın kesik elleri ise halen şarkı söylemeye devam ediyor, insanları etkilemeye, şarkılara konu olmaya.Ve hep de öyle olacak.


Hiç yorum yok: