22 Şubat 2009

BU KONSERİN ANA SPONSORU GÜNEŞ


Moğollar grubu üyelerinden Taner Öngür, Serap Yağız + Suların Uğultusu grubuyla birlikte 26 Şubat günü ikincisi gerçekleştirilecek Güneş Enerjisi Fuarı’nın açılışında bir konser verecek. Bu konseri özel kılan ise vereceği konserin tüm elektrik ihtiyacını güneş panellerinden sağlayacak olmaları. Konserin ses sistemi için gerekli elektrik akülerden sağlanacak, aküler ise güneş panelleriyle doldurulacak. Konser dünyada ve de Türkiye'de ilk kez temiz enerjiyle gerçekleştirilecek olması nedeniyle bir ilk olarak tarihe geçecek.


Konser, müzik endüstrisine çevreci bir yaklaşımın da olabileceğini göstermeyi ve yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarına yönelik ilgi ve bilinci artırmayı hedefliyor. Ayrıca konser günü Öngür ve Serap Yağız'un bir albümü de piyasaya çıkacak. Albümde bütün şarkılar güneş hakkında. Albümde yer alan dokuz şarkının da sözleri güneş üzerine yazılmış şiirlerden derlenmiş. Bestelerini Taner Öngür’ün yaptığı şarkılardan bir tanesi Nazım Hikmet’in “Güneş İçenlerin Türküsü” adlı şiirinden derlenmiş. Diğerleri ise Antoloji.com’da yayınlanmış şiirlerden derlenmiş. Öngür, şiirleri antoloji.com'da aramış, bulmuş, sonra yazarlarını tek tek bulup izin almış şiirleri kullanmak için. Şairlerin arasında, emekli öğretmenler, ev kadınları ve finans müdürleri varmış.
Moğollar'ın basçısı ve Türk rock müziğinin en önemli figürlerinden biri Öngür. Bir müzik insanı. Bunun yanında her zaman muhalif kimliğini de korumuş ve bu kimliğini sürekli geliştirmiş, güncellemiş bir isim. Ayrıca 'Karşı festival" Barışarock'ın mimarlarından biri, bu festivalin yıllarca gerçekleşmesinde en fazla emeği geçenlerden. Ama yeri geldi mimarlarından olduğu bu festivali eleştirmekten de kaçınmadı Öngür, özellikle festivalin çevreci boyutunda eksik kaldıklarını kabul ediyor, ayrıca çevreci bilinci gelişmemiş muhalif kesimleri de eleştiriyor bu festivaldeki.
Öngür'ün bu adımını ayakta alkışlıyorum, belki herkes konserini izlemek için Güneş Enerjisi Fuarı'na gidemeyebilir ama albümü alıp desteklemek herkesin fazlasıyla elinde.

Hiç yorum yok: