9 Şubat 2009

DİSKO KOLBASTI VE DİSKO FOLK


Bedük - Automatik klip www.youtubevideo.net

http://www.dailymotion.com/video/x7hydr_bedk-automatik-klip-wwwyoutubevideo_music


Sentez konusu, özellikle doğu-batı sentezi konusu Türkiye'de cumhuriyet tarihi boyunca en önemli sorunsallardan biri olagelmiştir. Batı hayranlığı, doğudan duyulan utanç, ona kendini uzak hissetmenin yanında Doğulu yanını her keşfettiğinde duyulan rahatsızlık, bu kökünü reddetme, reddetmeyenleri küçük gören elitizm. Doğu'nun ve Batı'nın tam ne olduğu, Doğu'nun kime göre doğu, Batı'nın kime göre batı olduğu. Ve tüm bu sorunsalların kültürel hayatta yansımaları.

Doğu Batı sentezi konusu müzikte Türkiye'de çokça bir neyin üstüne elektronik ritm koymakla, sazın bağlamanın üstüne distortion gitarın cayır cayır sesini eklemekle ve de çok bilindik bir türküyü rocklaştırıp okumakla eşdeğer tutuldu. Genelde hep zorlamayla yapıldığını hissettirdi bu denemeler. Sahiciliği yoktu, samimiliği yoktu. 70'li yıllardaki örnekleri aşamayan ve hatta onların çok gerisinde denemeler olarak kaldılar. Ama bazen bu konuda öylesine de şeyler yapılıyor ki, insan "hah işte şimdi oldu" deyiveriyor. Bunu en son Bedük'ün "Automatic" klibini görünce hissettim. Bir düğün salonunda kırmızılar içinde bir disko boy eline almış mikrofonu, bir türkü söylüyor, elektronik bir türkü adeta, "otomatikler, saybırsonikler, otomatikler" havada uçuşuyor. Gelin-damat ve de misafirler çılgınca eğleniyor, dans ediyor, kolbastıdan halaya çeşitlemeler sunuyor. VHS kasetli bir kamerayla çekilmiş klip. Zorlama değil hiç. Aşağılama, dalga geçme amaçlı da değil. Tam tersi özünü inkar etmeme, özünden utanmama. Bu klip popüler kültürümüze çok değerli bir armağandır bence.

Bu klibi izlediğimde aklıma hemen Derdiyoklar geldi. Onlar kim mi?

http://video.ekolay.net/detay.asp?vid=55000000000003977&cid=40000000000017076

http://www.izlesene.com/video/akbabalar-derdiyoklar/242401

İnternet sayesinde, özellikle YouTube sayesinde Türkiye'de onları hiç duymayanlar da duydu, izledi. Esasında Almanya'da yaşayan Türk,Kürt ve Aleviler içinde onları bilmeyen çok da yoktur. onların düğünlerdeki müthiş disko folk performansları dillere destandır.

Yukarıdaki linklerden ilki mesela Derdiyoklar'ın belki de en meşhur performansı. Ruhi Su'dan, Cem Karaca'dan bildiğimiz 'Dadaloğlu'nu seslendirdikleri bu videoda, tüfek şeklindeki gitarını zaman zaman yere bırakıp, etrafında bir ayindeymişçesine dans eden, sırtında ve hatta ayağıyla çalan Ali Ekber Aydoğan ve ona eşlik eden davulcu İhsan Güvercin, Derdiyoklar'ı oluşturan ikili. Boş bir ikili de değiller, sosyal sorunlara da sürekli değiniyorlar. Son derece de politik şarkı sözleri var, muhalif içerikli sözler bunlar.

Onlar için Almanya'da yayımlanan kasetlerinin üzerinde yazan Disco-Folk yazıyormuş hala. Ali Ekber Aydoğan, kendi sitesinde (www.derdiyoklar.de) bunu şöyle anlatıyor: "Türkiye ve Avrupa arasında köprü oluşturup Anadolu düğün kültürünü sazımız ve sözümüzle Avrupa'ya taşıyarak geleneklerimize büyük bir boyut kazandırdık."


1 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş Mete, eline sağlık. Gerçekten de zorlama ve yapmacık olmadan ortaya çıkan kültürler arası sentezin ürünleri ayrı bir tat veriyor.