16 Şubat 2009

DÜNYAYI DAHA İYİ ANLAMAK İÇİN İKİ İNTERNET SİTESİ



Çoğu zaman bize öyle de gelse dünyada sadece biz yaşamıyoruz. Dünya sadece Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadan, Avrupa’dan ve Amerika’dan ibaret değil. Binbir türlü kültür, binbir türlü gelenek, binbir türlü mücadele, binbir türlü oluşum. Dünya, bize televizyonda, haberlerde, filmlerde gösterilen dünyanın ötesinde bir dünya. Bize Batı’dan Kuzey’den çoğu zaman da oryantalist bir yaklaşımla, egzotikliğe hapsederek, turistikleştirerek, bir gezi metası haline getirerek gösterilen ülkeler, insanlar, toplumlar. Oysa dünyanın her yerinde mücadele var, her yerinde emek, her yerinde zulum, her yerinde katliamlar, her yerinde hüzünler, acılar, zaferler. İnsanın olduğu her yerde.

Bugün iki internet sitesini Solduyu’da tanıtmak istiyorum. Birgün Gazetesi’ni takip edenler büyük ölçüde haberdardır ve izliyorlardır bu iki siteyi. Latinbilgi.net ve Solundogusu.net bu iki site. Eğer Güney Amerika ve Asya’da neler olup bitiyor, hükümetler neler yapıyor, insanlar hükümetlerin politikalarına karşı nasıl mücadele ediyor, kadın haklarından gençlik ve cinsel özgürlük hareketlerine, ekonomiden tarıma, insan haklarına, eğitimden spora bu ülkelerde neler oluyor, bu gibi konulara meraklıysanız, bu konuda Batı’nın, Amerika’nın, egemenlerin dillerine alternatif bir dilde mecralar arıyorsanız, bu iki siteyi mutlaka takip edin derim.

Latin Amerika tutkunun, aşkın, şehvetin, asiliğin, isyanın kıtası olduğu kadar acının, darbelerin, cuntaların, ezilmişliğin de kıtası. Latin Amerika ülkelerinde son yıllarda rüzgar soldan esti. Brezilya’da Lula, Venezuela’da Chavez, Bolivya’da Morales gibi solun çeşitli renklerinden liderler ülkelerinde iktidara gelirken, geniş halk kitlelerinde destek bulurken ülkelerinde, diğer yandan hala sağın ve neo-liberal güçlerin bu ülkelerde güçlü olduğunu, ABD’nin de bir dönem arka bahçesi olarak gördüğü ülkeler üstündeki etkisini bırakmak istemediğini de görüyoruz.

İşte Latinbilgi.net bu kıtaya soldan bir bakış denemesi. Arjantin’den Bolivya’ya, Peru’dan Kostarika’ya, Panama’dan Uruguay’a onlarca ülkeden haberleri bu sitede bulabilirsiniz. Küba’yı, Kolombiyalı sendikacıları, FARC gerillalarını, Aymara yerlilerini, Arjantinli Mayıs Annelerini, Brezilyalı topraksız işçileri, Chiapaslı Subcomandante Marcos’u, Ekvadorlu Kızılderilileri. Asi kıtanın dört bir yanından toplumları, insanları. Çağlarca sömürgeciliğin ve yeni liberalizmin yıkıntıları üstünde insanca bir yaşam mücadelesi veren Latin Amerika halklarını. Sitede haberler, yorumlar ve çeviriler oldukça duyurucu ve ufuk açıcı.

Diğer site ise solundogusu.net. Bu site de yine Latin Amerika gibi biraz uzak olduğumuz bir bölgeden, Asya’dan haberleri sunuyor önümüze. Dünyadaki yeni sol hareketlerin takipçiliğini yaparak Türkiye’de bilinçli halkı ve Türkiye solunu bilgilendirmeyi, örnekler sunmayı, deneyimleri paylaşmayı kendine şiar edinmiş siteyi hazırlayanlar. Asya’da Çin ve Vietnam gibi ülkeler dünya ekonomisin yeni yıldızları oluyorlar, bir nevi devlet kapitalizmi olan bir sosyalizm anlayışıyla yönetiliyorlar. Nepal’de Maocular iktidara geliyor, Hindistan Pakistan her gün birbirleriyle büyük bir savaşa girmenin eşiğinde yaşıyorlar, Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri, Tibet’de Tibetliler Çin rejimi tarafından büyük baskılar görüyorlar. Filistin’de Afganistan’dakileri anlatmaya çok da gerek yok sanırım, tüm dünyanın önünde olanları. Solundoğusu da Asya kıtasından politikacıların kısır çekişmelerinin gündeminden çok o halkların, o insanların gündemini merak ediyorsanız size istediğinizi sunacaktır.

Hiç yorum yok: