18 Şubat 2009

İNGİLTERE’DE FİLİSTİN HALKIYLA DAYANIŞMA İÇİN ÜNİVERSİTE İŞGALLERİ


Öğrencilerin gerçekleştirdikleri üniversite işgalleri eylemleri her zaman çok etkili olmuştur. Bu hem Türkiye’de hem dünyada böyle oldu şimdiye kadar. Bazen öğrenciler taleplerini kabul ettirebildiler, bazen sert ve şiddetli bir şekilde bastırıldılar. Ama her zaman bu eylemler ses getirdi, gündem yarattı. 1968'in 12 Haziran'ında İstanbul Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'nde başlayan ve üç hafta süren öğrenci işgali Türkiye’de halen hatırlanan, büyük ses getirmiş bir eylemdi. Son yıllarda Fransa’da ve Yunanistan’da da öğrencilerin taleplerini yüksek sesle haykırmak için yaptıkları üniversite işgalleri eylemleri dünya medyasında geniş yer buldu, bu ülkelerde hükümetleri fena terletti.

Üniversite işgallerinde son dalga ise İngiltere’den geliyor son dönemde. Geçtiğimiz ay içinde İngiltere'nin başkenti Londra'da Filistin halkıyla dayanışmayı yükseltme amaçlı üniversite işgalleri başlamıştı. Sussex Üniversitesi’nde 83 öğrenci büyük bir sınıfı işgal etmişti. Daha önce SAOS Üniversitesi öğrenciler tarafından işgal edilmişti. Onu London School of Economics izlemişti. LSE öğrencileri, üniversite binasında bulunan eski tiyatro binasını işgal etmişti. İşgalden sonra bir buluşma ve çekim merkezi haline gelen üniversitede, her gün toplantılar yapıldı, kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Şu ana kadar İngiltere'de yaklaşık 21 üniversitede Gazze ile dayanışma için işgaller yapıldı.

Bu dalgaya son eklenen üniversite ise St.Andrews oldu. St. Andrews'ta 70 kadar öğrenci Gazze’ye destek mahiyetinde okulu işgal etti. Bu üniversitedeki işgalden üniversitedeki bir arkadaşım, Canan Balan aracılığıyla haberdar oldum.
Balan, eylemlerini şöyle anlatıyor: “Şu ana kadar üniversite yönetiminden okulun İsrail merkezli firmalarla yaptığı anlaşmaları feshetmesini; her sene 10 Filistinli ögrenciye burs vermesini; Britanya ordusunun okula sağlamakta oldugu araştırma projeleri fonunu reddedip (Britanya ordusu İsrail ordusuyla iliski halinde) baska fonlar aramasını; Tip Fakültesinin Gazze'ye tibbi destek göndermesini; ve Gazze’ye genel yardim konusunda okulun medya ve fon bağlamında destek vermesini istedik. İlk taleplerimize net yanıtlar gelmedi ama okul yonetimiyle pazarlıklar sürüyor. İşgalimiz okul yönetimi bunları kabul edene kadar sürecek gibi görünüyor.” Eylemle ilgilenenler için şu iki link faydalı olacaktır. Eylemciler tüm Avrupa’dan ve dünyadan da eylemlerine destek bekliyor.
İngiltere’de gençlik Filistin için oldukça aktif ve bu devam edecek gibi görünüyor. İngiltere’de üniversite işgalleri diğer Avrupa ülkelerine de pekala sıçrayabilir. En azından İngiltere’de daha uzun süre sürecek gibi bu eylemler, somut sonuçlar alınana kadar.

Hiç yorum yok: