24 Mart 2009

BALBAY'IN GÜNLÜKLERİ VE GAZETECİLİK AHLAKI ÜSTÜNE KISA BİR YAZI

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın tutuklanmasının ardından bu tutuklanmalarının nedeninin bir günlük olduğu ortaya çıktı. Önce biraz mesafeli durdum buna, Cumhuriyet Gazetesi’nin ve Balbay’ın tutumunu görmek için. Ama günler içinde gördüğüm beni herşeyden once gazetecilik mesleği hakkında büyük üzüntülere ve endişelere sevk etti.


Günlükler, iddia edildiği gibi gerçekten bir “gazetecilik” faaliyeti midir? Bir gazeteci için haber kaynakları önemlidir. Onlarla mesleki sınırlarla sınırlı kalmak üzere bir ilişki kurar. Bir ağ yaratır kendine gazeteci. Diyelim bir ekonomi muhabiri, iş dünyasından isimlerle yakınlaşır. Ama amacı haber almaktır. Onlara yol göstermek, onların işinin hedeflerinin bir kanadı olmak, onların bir sağ kolu, onların medyadaki basındaki adamı olmak değildir görevi.


Mustafa Balbay örneğinde ise gazeteciliğin sınırları aşılmıştır. Aynen son dönemde bazı gazetelerin ve gazetecilerin adeta Başbakan Özel Kalem Müdürü gibi çalışmalarında sınırların aşıldığı gibi. Gazeteci mesleği gereği çeşitli faaliyetleri izler, ama halka, kamuoyuna iletmek için izler bunları, gizli toplantılara katılamaz, o toplantılarda ne yapacağız sorusuna cevap arayanların yanında olmaz. Onlara yol göstermeye çalışmaz. Gazeteci, gazetesine bu faaliyetlerin amaçlarına uygun şekilde manşet attırmaz. Sözkonusu günlüklerin yazarı gazetecilik faaliyetinin dışına çok çok çıkmıştır.


Benim beklentim, Balbay’ın gazeteciliği bırakmasıdır. En azından gazetecilik etiğini, ahlakını..vb ayaklar altına alan birçok insana örnek olur. Bundan sonra gazeteciler artık sadece kendi mesleğini yaparlar, bazı kurumların bürokratları, bazı liderlerin başkan yardımcıları, bazı şirketlerin yönetim kurulu üyeleri gibi davranmazlar. Ama eğer tabii bir gazetecilik ahlakına inanıyorsak, yok eğer gazeteciliğe pragmatik bir açıdan yaklaşılıyorsa gizli toplantılarda bazı planlara karışanları, Başbakan’ın uçağına binmek için herşeyi yapanları, şirketler lehine yanlı ısmarlama haber yapanlarla karşılaştığımızda birşey demeye çok da hakkımız olmaz.

Hiç yorum yok: