17 Mart 2009

KEDİNİZİ KÖPEĞİNİZİ ÜSTÜNÜZE GİYER MİYDİNİZ? ONLAR GİYİYOR





Kürk mantoların çok şık olduğunu mu düşünüyorsunuz? Peki bir kürk manto için kaç rakun öldürüldüğünü biliyor musunuz? 40.


Her yıl kürkü için öldürülen hayvanların sayısı 50 milyon olarak ifade ediliyor. Her yıl iki milyon kedi ve köpek kürk modasına kurban veriliyor. Yalnızca Fransa'da 70 milyon tavşan kürkü için katlediliyor, dünyada ise bu sayının bir milyar olduğu iletiliyor.Peki nasıl öldürülüyorlar? Üreme organlarına verilen elektrik şokuyla, boyunları kırılarak, yerlere vurularak, kancalara asılıp canlı canlı yüzülerek. Görülmemiş vahşet yöntemleriyle.

Bunları bile bile kürk giyebilir misiniz? Her gün kürk giymiş onlarca insanla burun buruna geliyoruz sokaklarda. Televizyonlarda, dergilerde, gazetelerde kürk giyen ünlülerin fotoğraflarını görüyoruz.Moda dergilerinde kürk içerikli giysi ve aksesuarlara her zaman geniş yer veriliyor. Her fiyattan ve çeşitten kürkler bu dergilerin sayfalarında bolca kullanılıyor ve insanlar kürk konusunda son derece yanlış bilgilendiriliyorlar. Söz konusu yayınlarda kürk dönem dönem yükselişe geçen bir moda akımı olarak lanse ediliyor.


Peki bu verilere rağmen medya neden kürk endüstrinin sözcülüğünü yapıyor, bu derece destek veriyor, bu vahşete göz yumuyor? Neden çok basit, Büyük reklam pastası. Kürk endüstrisi reklam ve tanıtıma büyük bütçeler ayırıyor. Canlıların savunmasızlığından ve insanların modaya düşkünlüklerinden faydalanılan, bunun büyük paralara çevirildiği korkunç bir düzen oluşturulmuş durumda. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada medyada durum böyle.

Yurtdışında PETA ve Anti-fur Society gibi dernekler sık sık kürk karşıtı eylemler yapıyor, bu konuda gündem yaratıyorlar. PETA'ya soyunarak destek veren ünlüler özellikle ünlerini, tanınırlıklarını, hayranları üstündeki etkilerini bu konu için mücadeleye bağışlıyorlar. Örneğin Eva Mendes. "I’d Rather Go Naked Than Wear Fur- Kürk Giyeceğime Çıplak Gezerim" kampanyası için çıplak poz veren Mendes. Geçmişte kürk giyen Mendes, PETA'dan gelen bir mektup sayesinde kürk giymeyi bırakmış, sonra da mücadeleye aktif olarak katılmış. Daha birçok ünlü isim var Mendes gibi. Fotoğrafta gördüğünüz Garbage grubunun solisti Shirley Manson da bunlardan biri.

Türkiye’de ise Kürke Hayır Platformu 2003 yılında kuruldu. Kürk karşıtı mücadeleyi de içeren, hayvan özgürleşmesi felsefesi hakkında araştırmalar yaparak mücadeleye başlayan Platform, Türkiye'de kürk karşıtı mücadelenin temelini attı ve halen de “Kürke Hayır”ı yüksek sesle haykırıyor. http://www.kurkehayir.gen.tr/

Hal böyleyken, ülkemizde de kendini sanatçı olarak sayan birçok isimden de benzer tavırlar beklerken, bu ay Time Out dergisinin kapağını görünce, içimde hem büyük bir hayal kırıklığı hem de büyük bir öfke belirdi. Şarkılarıyla büyüdüğümüz MFÖ’nün Mazhar Alanson’u, üstünde kürküyle derginin kapağında arz-ı endam ediyor. Fazla söze gerek yok sanırım, bir tarafta Shirley Manson’lar, bir tarafta bizim marjinal, asi (!) yıldızımız Alanson. Bir tarafta bizim kürkçü moda tasarımcılarımız, bir tarafta kürk karşıtı aktivist, dünyanın en ünlü moda tasarımcılarından İngiliz modacı Stella McCartney. http://blog.peta.org/archives/2008/10/stella_mccartne.php

Bu konudaki iç acıtan videolar ve Okan Bayülgen’in “Sade Vatandaş” programındaki kürk tartışması için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

http://video.google.com/videoplay?docid=-7899552985990395882

Hiç yorum yok: