12 Mart 2009

HAYVANLAR ÜZERİNDE YAPILAN VAHŞİ DENEYLER VE TÜRKİYE'DE SKANDAL BİR ÖDÜL





Hayvan Deneyleri, insan dışı hayvanlar üzerinde bilimsel tecrübe için yapılan araştırma ve testler olarak tanımlanıyor. Bu testler, üniversiteler, tıp okulları, ilaç firmaları, çiftlikler ve ticari deney laboratuvarlarında gerçekleşiyor ve deney konuları genellikle biyoloji, davranış bilimleri, genetik, biyomedikal araştırmalar, toksikoloji testleri ve kozmetik üstüne yapılıyor. Hayvanlar ayrıca eğitim, savunma alanları ve üretmede de kullanılmaktadırlar.

Her yıl dünyada 50-100 milyon arası hayvanın deneylerde binbir acıya maruz bırakılarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Ülkesine göre üzerinde deney yapılan hayvanların büyük bir kısmı deneyin ardından öldürülebiliyor. Deney için kullanılan bu hayvanların bir kısmı deney hayvanı üretimi yapan firmalardan sağlanırken, bir kısmı vahşi yaşamda yakalanıyor, bir kısmı hayvan satış yerlerinden temin ediliyor.

Dünyada deney laboratuvarları için her türlü hayvanı sağlayan büyük şirketler var. Bunlar talepleri karşılamak amacıyla isteğe göre genetiği bozulmuş hayvanlar üretebiliyor. hastalık nöbetleri geçirebilecek, bazı kanser türlerine yakalanacak, diabetli, anemik, bağışıklık tepkisi olmayan hayvanlar, kendi rızalarının dışında böyle bir yaşam sürdürmeye zorlanmış canlılar.

http://deneyehayir.org/index.asp?PageID=33

Diğer yandan hayvanlar üzerinde deney yapılmasına karşı çıkan, bunun hem canlı hakları hem de bilimsel olarak yanlış olduğunu savunan birçok oluşum, hareket ve de şirket de bulunuyor. Çok de ciddi argümanlara sahipler.
Bir kere insan hastalıklarının sadece %2’sinden az bir bölümü (%1.6) hayvanlarda da görüldüğü, ABD’da hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin, insanlar ve hayvanlar arasındaki anatomik ve biyolojik farklılıklar sebebiyle yanıltıcı olup olmadığı sorulduğunda, doktorların %88’inin yanıltıcı olduğu konusunda hemfikir olduğu belirtiliyor.
Geçmişte hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre, limonata ölümcül derecede zehirli; arsenik, ağıotu ve botulin ise güvenli bulunmuştu. Hayvanlar üzerinde güvenli bulunduğu için piyasaya sürülen binlerce ilaç, insan sağlığı üzerindeki etkilerinden dolayı yasaklandı ya da piyasadan geri çekildi.

Morfin insanlar üzerinde uyuma etkisi yaratırken, kedilerde heyecan yaratıyor. Aspirin insanlarda ağrı kesici olarak kullanılırken, fare, tavşan ve sıçanlarda ise doğum özürlü doğumlara sebep oluyor.


Yukarıda resimler hayvan deneylerinden. Emin olun bloğuma koymak için en yumuşak resimleri seçtim. Eğer yüreğiniz yetiyorsa animal tests yazıp bir Google'da aratın, sonra da vicdanınızın sesini dinleyin bir süre.

Tüm dünyada bu gelişmeler yaşanırken, hayvan deneylerine hayır diyenlerin sayısı çığ gibi artarken, (buna hayır diyen firmaların listesi deneyehayir.org'da) Türkiye’de ise yine bir “Mersin’e değil tersine gitme” durumu yaşıyoruz. Aynı nükleer santraller konusunda olduğu gibi.
Amacı “Ülkemizdeki nitelikli ve gelecek vaat eden üniversite öğrencileri arasında girişimcilik bilincini oluşturmak, öğrencilerin yeni iş fikirleri geliştirmelerini teşvik etmek, öğrencileri, parlak fikirlerini başarılı iş planlarına dönüştürmeleri sürecinde desteklemek ve ticari başarı potansiyeli yüksek iş fikirlerinin hayata geçirilmesine yardım etmek” olarak açıklanan ve çeşitli üniversite ve firmaların destek verdiği Bir Fikrin mi Var yarışmasında ( http://www.birfikrinmivar.com/ ) bu ilk yılki yarışmanın birincisi olarak "Türkiye'nin ilk özel deney hayvanı üretim laboratuvarı" fikrinin sahibi Begüm Bugdaycı oldu.

Dünyada tıp, hayvansiz testin pesinde koşarken, Türkiye’de bir yarışmada böylesine bir fikre ödul verilmekte hiç sakınca görülmedi. Türkiye ve dünyadaki hayvan hakları ihlalleriyle savaşan binlerce örgütün söylem, emek ve calışmalarına kayıtsızlıkla verildi bu ödül. Tüm dünya hayvansız deneyler icin türlü girişimler içindeyken ve zalim olmayan projelerin geliştirilmesine hatırı sayılır bütçeler ayrılırken bu demode, eski ve güvenirliği tartışılır deney işi için kobay üretme fikrine birincilik ödülü verilmesi Türkiye’nin zaten sicili çok bozuk hayvan hakları ve tüm canlıların haklarına saygı karnesine bir büyük bir skandal daha olarak ekleniyor.



Hiç yorum yok: