9 Mart 2009

KOTLAR BEYAZLIYOR,HAYATLAR KARARIYOR




Kapalı, havalandırması olmayan bir ortamda çalıştık. Ufak, bir soba borusunun geçeceği büyüklükte bir delik açılmıştı. Nalburda satılan basit maskelerden kullanıyorduk. Onu da şartlı veriyorlardı bize.

İsmail Hakkı Durgun (Kot taşlama işçisi)

Onlar, biz beyazlaşmış kotlar giyelim diye ölüyorlar, ölüme doğru yürüyorlar, amansız hastalıklara kapılıyorlar. Kot taşlama işçileri. Patronların övmekle bitiremediği, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu, bu yüzden asgari ücretten sendika hakkına, çalışma koşullarından teşviklere kadar binbir türlü ayrıcalık istediği tekstil sektörünün ağır işçilerinden onlar. Işıksız, havasız kötü koşullarda, sigortasız, kayıtdışı çalışıyorlar. Hiçbir sosyal hakları yok.


Tekstil sektöründen işçi güvenliğini yok sayan atölyelerde çalıştırılan binlerce kot taşlama işçisi tedavisi çok zor ve maliyetli olan silikozis hastalığına yakalanıyor.


Silikozis hastası işçilerin kurduğu Kot Taşlama İşçileri Dayanışma Komitesi, hem bu konuda kamuoyu yaratarak halktan destek görmek, hem de aynı Tuzla tersanelerinde olduğu gibi kot taşlama alanında yaşanan ölümlere gözünü kulağını kapayan hükümeti uyarmak için uzun süredir mücadele diyorlar.




Nefessiz kalan bu emekçilerin bizim nefeslerimize ihtiyaçları var. Nefesimiz yeterince güçlü olursa, binlerce silikozis hastasının yeniden soluk alması kolaylaşacak. Bunun için Çarşamba günü bir etkinlik düzenleniyor.


Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi tarafından düzenlenen konser, 11 Mart Çarşamba günü Akatlar Mustafa Kemal Kültür Merkezinde yapılacak.
Şebnem Sönmez'in sunuculuğunu yapacağı konserde Arif Sağ, Cahit Berkay, Mor ve Ötesi, Emrah Karaca, Kardeş Türküler, Anadolu Ateşi oyuncuları sahne alacak.
Konser biletleri, Biletix noktalarında ve ''www.biletix.com'' internet adresinden satılıyor. Konserden elde edilecek tüm gelir, ''Silikozis'' hastalarının tedavi ve hukuki giderleri için harcanacak.




Bu konserde kot taşlama işçileri için buluşalım, onların yanında olalım. O gün gelemezsek bile mutlaka bilet almanızı öneririm, en azından maddi desteğinizle kot taşlama işçilerinin bu yaşamda kalma mücadelesinde onların yanında olalım.

Hiç yorum yok: