21 Mart 2009

KAPLUMBAĞA RAFET ÖLMEK İSTEMİYOR




Kaplumbağa Rafet geçen hafta çok yoğundu. Büyük sermayeli uluslar arası şirketlerden, su kaynaklarını para uğruna zengin ülkelere peşkeş çekmeye çalışan gelişmekte (?) olan ülkelerin liderlerine kadar birçok insanın olduğu Dünya Su Forumu’nda Kaplumbağa Rafet de vardı. Doğa Derneği’nin standında bildiri dağıttı, mücadelesini anlattı, Enerji Bakanı ile yüzleşti.

Kaplumbağa Rafet kim mi? Yapılması planlananIlısu Barajı sadece Hasankeyf`i sular altında bırakmayacak, aynı zamanda Dicle Vadisi`nin ve orada yaşayan bitki ve hayvanların da yok olmasına neden olacak. Buna karşın `Hasankeyf Yok Olmasın` kampanyası başlatılmıştı. Doğa Derneği, dünyanın doğal ve kültürel açıdan en zengin alanlarından biri olan Dicle Vadisi`nin yaşatılması için baraj projesinin geri çekilmesini istiyor. Kampanyanın simgesi olan Latince adı `Rafetus euphraticus` olan ve `Rafet` olarak tanınan yumuşak kabuklu Fırat kablumbağası.

Vadi nadir kuş türlerinin olduğu bir alan. Bu yönü hep geri planda kalıyor ama sadece Hasankeyf değil 400 km.`lik bir doğal nehir kıyısındaki yaşam ortamları yok olacak. Doğal yaşam ortamları geri dönüşü olmayacak biçimde değişecek, ekosistem bozulacak. Belki ordaki insanlar başka yere yerleşebilecek, ama diğer canlıların böyle bir şansı olmayacak. Sadece o vadide görülen birçok canlının neslinin sonu gelecek. Kuşlar, kelebekler, balıklar. Ilısu Barajı`nın yok edeceği canlılar arasında Yumuşak Kabuklu Fırat Kaplumbağası, Çöl Varanı, Kızıl Akbaba, Küçük Kerkenez, Bataklık Kırlangıcı gibi birçok canlı var.

Türkiye’nin doğal zenginliğine (kaynaklarını satarak elde edilen sahte zenginlik değil) ve kültürel mirasına geri dönülmez zararlar veren bu projeden vazgeçilmeli artık.

Bakan Rafet ile karşı karşıya, korumaları panikte

5’inci Dünya Su Forumu’nda sivil toplum kuruluşlarının stantlarını gezen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı nedeni ile nesli tehlike altına giren Kaplumbağa Rafet ile de yüzleşti. Doğa Derneği yetkilileri Eroğlu’nun savunucusu olduğu Ilısu Barajı’nın Kaplumbağa Rafet’i, bölgedeki diğer canlı türlerini ve Hasankeyf’i nasıl yok edeceğini anlattı. Bakan, broşürü aldı, dinledi ama sıkıntısı resimde görüldüğü gibi yüzüne yansımış, arkadaki korumaların paniği de.
Bu kez her zaman olduğu gibi iş işten geçmeden kurtarmak lazım, önlemek bazı şeyleri, sonra ortada kurtarılacak bir şey kalmayacak. Arkeolojik Park’larda değil doğal yaşam lokasyonlarında yaşamalı tüm canlılar.

Hiç yorum yok: